Fietsvakantie in eigen land

| |

Nu corona een stevige hand roet in de vakantieplannen gooit is een fietsvakantie in eigen land nog nooit zo populair. Logisch want de infrastructuur voor fietsers in Nederland behoort tot de beste ter wereld.

Of je nu voor een korte- of lange fietsvakantie in nederland gaat de mogelijkheden zijn ongekend. Ontdek dit jaar de mooiste plekjes in Nederland vanaf de fiets. Of dat nu nationaal park de Hoge Veluwe is of één van de noordelijke provincies zoals Groningen en Friesland. In alle hoeken van Nederland vindt je prachtige fietsroutes en dankzij het aanbod van hotels, vakantieparken en campings is er genoeg plek om onderweg te overnachten.

Fietsen in het heuvelachtige Limburg is ook erg mooi. Dankzij het netwerk van meer dan 1.000 kilometer aan uitgezette fietsroutes is een fietsvakantie in Limburg een aanrader.

Neem je eigen fiets mee of huur een fiets

Je kunt er voor kiezen om je eigen vertrouwde fiets mee te nemen. Hop de koffers in de achterbak en de fietsen op de fietsendrager en gaan. Steeds meer hotels hebben ook de beschikking over een huurfietsen. Van eenvoudige stadsfietsen tot elektrische fietsen. Opladen van de elektrische fiets is bij de meeste hotels trouwens geen probleem.

Vakantieparken zoals Landal, Center Parcs en Roompot hebben liggen in Nederland vaak langs de mooiste fietsroutes. Bij praktisch alle vakantieparken kun je een fiets huren.

Fiets mee in de trein

De trein brengt je bijna overal naar toe, dus neem gewoon je fiets mee. Dan kun je ook op de plekjes komen waar de trein niet komt. In de spits mag de fiets alleen niet mee in de trein. (Tussen 6.30 en 9.00 en tussen 16.30 en 18.30 uur) voor de fiets is wel een apart treinkaartje nodig. Tijdens de zomervakantie (juli en augustus) gelden de spitstijden trouwens niet.

Vakantieparken als uitvalsbasis

Vakantieparken bieden vaak arrangementen aan. Je huurt dan voor een vast bedrag per fiets een een standaard huurfiets bij je bungalow. Boek je de fiets gelijk bij het boeken van het vakantiehuisje dan zijn de prijzen vaak zeer interessant. Bij Landal boek je een huurfiets al voor 19,95 per fiets voor een weekend.

fietsvakantie vanaf een vakantiepark
Fietsvakantie vanaf een vakantiepark

De meeste vakantieparken liggen op schitterende plekken in de natuur. Langs de bungalowparken liggen vaak de fietsknooppunten. Dus je start direct vanaf het park. Bij de receptie kun je vaak een kaart lenen of krijgen met de leukste fietsroutes.

Centerparcs heeft op bijna alle vakantieparken in Nederland een zogenaamd Cycle Center. Daar kun je van alles huren op twee wielen. Waaronder gloednieuwe Gazelle-fietsen. Om het compleet te maken is er ook een groot assortiment kinderzitjes, e-bikes. Mountainbikes en zelfs de gezellige familie-fiets. Je kunt de tweewielers zeer eenvoudig via de app reserveren. Ook bij Centerparcs geldt dat wie gelijk boekt een leuke korting kan verdienen.

Hotels met fietsarrangement

Hotels op de mooiste plekjes van Nederland en vooral in de prachtige natuurgebieden of met een landelijke omgeving bieden vaak huurfietsen aan. Je kunt dan speciale fietsarrangementen boeken, naast een gezonde start met een goed ontbijt krijg je vaak een klein lunchpakketje mee en kun je de omgeving op de fiets verkennen.

Neem je een eigen elektrische fiets mee? Geen probleem veel hotels hebben laadpunten. Is dat niet het geval neem dan de oplader van thuis mee.

Meerdaagse fietsroutes

Nederland kent meer dan 33.000 aan bewegwijzerde fietsroutes. Waarvan 3.900 kilometer is opgenomen in het netwerk van lange afstandsroutes. Deze zogenaamde LF routes zijn deel gethematiseerd en hebben een goede kwaliteit voor de vakantiefietser. Iedere LF-route heeft een eigen fietsgids en een gratis App voor je smartphone.

Meerdaagse fietsvakantie in Nederland

Langs de LF-routes vindt je fietsvriendelijke accommodaties zoals hotels, hostels, B&B’s en campings. Voor een goede voorbereiding kun je de basiskaart met LF-routes kopen. Deze is onder andere bij de ANWB en Bol.com te koop. Deze altlas geeft alle 22 LF routes weer en is gedrukt op water- en scheurbast papier. Perfect dus om mee te nemen.

Vorige

Corona en Fietsen, de regels

Strava niet meer gratis, wat nu?

Volgende