Ben je opzoek naar een kinderzitje voor op de fiets? Dan heb ik hier een aantal handige tips voor je waar je echt rekening mee moet houden.
Het is prachtig om samen met je kinderen te genieten van een leuke fietstocht. Met een speciaal kinderstoeltje voor de fiets kunnen ze dus gewoon met je mee. Bijvoorbeeld voor een kleine boodschap in de stad of gewoon voor een leuke tocht door de bossen. Samen genieten is toch veel leuker?
De normen en veiligheidseisen aan een kinderzitje
Je moet er rekening mee houden dat je kind op zich zelf kan zitten en zelf in staat is om het hoofdje recht te houden. Zodra dit het geval is mag de kleine mee op de fiets. Reken er wel mee dat een kindje tijdens het fietsen snel kan inslapen en dus lekker kan hangen in het stoeltje.
Tot acht jaar moet je kind een veilige plek hebben een zitplek met voldoende steun voor handen, voeten en natuurlijk de rug. Dit is gelukkig allemaal vastgelegd door in een Europese veiligheidsnorm. (Om precies te zijn de EN 14344) in deze norm worden een aantal cruciale zaken beschreven.
- spaakbescherming
- geen scherpe onderdelen
- stevig en degelijk gordeltje
- voetsteunen
De overige details gaan te ver om hier allemaal te noemen, je moet er bij het kopen alleen goed opletten dat het fietsstoeltje dus voldoet aan deze norm. De kans dat je trouwens een kinderstoeltje koopt zonder deze norm in Nederland is zeer klein. Niemand wil het risico lopen dat er iets met jou kleine gebeurt.
Je kunt trouwens controleren of je kinderstoeltje aan de EN 14344 norm voldoet, deze staat namelijk altijd op het stoeltje. Vaak op een opvallende oranje sticker of in het kunststof van het stoeltje.
Waar plaats je een kinderstoeltje?
Je kunt een kinderstoeltje voor- of achterop de fiets monteren. De plek is afhankelijk van een aantal factoren.
fietstype
Bij een elektrische fiets is de accu vaak onder de bagagedrager gemonteerd. Vaak zijn er dan onvoldoende mogelijkheden om een fietsstoeltje te bevestigen. Ook bij zogenaamde hybride fietsen is de bagagedrager beperkt belastbaar en zou het fietsstoeltje kunnen afbreken. Vraag dus altijd goed advies bij de leverancier.
Hoe zwaar je kind
Het gewicht van je kind is van belang voor de positie, tot 15 kilo mag de kleine namelijk nog in een stoeltje voorop de fiets. Tussen de 9 en 22 kilo mag het kind ook achterop de fiets. Let op dat de bagagedrager niet te zwaar wordt belast.
Extra veiligheid
Er zijn nog wat dingen waar je absoluut rekening mee moet houden. Zo weet je zeker dat jou kleine het fietsen ook leuk blijft vinden en voorkomt vervelende en vooral zeer pijnlijke ongelukken.
- Fietsstandaard Vervang een standaard fietsstandaard altijd voor een standaard met een dubbele poot. Dan staat je fiets altijd stevig en stabiel. Vergeet niet dat je fiets met een kleine erop al snel tussen de 20 a 30 kilo zwaarder wordt en zeer snel kan omvallen met een normale standaard. Met de dubbele poot voorkom je dit soort valpartijen.
- vingertjes en teentjes Zorg altijd voor goede spaakbescherming. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken met kinderen die met een voetje tussen de spaken komen. Het is een verschrikkelijk pijnlijke gebeurtenis. Dus zorg voor bescherming en goede voetsteuntjes.
Kinderen gaan op de fiets ook op ontdekkingstocht en stoppen overal de vingertjes in. Scherm dus een fietsslot, de zadelveren en kabeltjes goed af. Voor je zadel kun je speciale zadelveerbeschermer kopen.
De fietskar of de bakfiets
De bakfiets is de laatste tijd bezig met een stevige comeback. De bakfiets is niet meer weg te denken uit het straatbeeld (en helaas ook de stoep). De Bakfiets heeft een eigen pagina op deze website.
De fietskar is een goed alternatief voor de lange afstanden. Je kind heeft hierin meer vrijheid en kan eventueel spelen met een paar knuffels. Een ander voordeel is dat de kleine altijd droog zit. De meeste fietskarren hebben een soort van tentconstructie. Er is ook een nadeel, de afstand tussen jou als fietser en je passagier in de fietskar is wel groter.