De juiste fietshelm kopen

| | ,

Wij nederlanders zijn soms best eigenwijs. We zijn geboren om te fietsen en zijn daarom al snel van mening dat het wel los loopt met de veiligheid. Daar denken ze in het buitenland heel anders over. In veel landen is het namelijk verplicht om met een eenvoudige helm te fietsen. Dat is eigenlijk best wel slim want met een fietshelm is het risico op hoofd en hersenletsel bij een val of aanrijding gewoon een stuk kleiner.

Waar moet een goede fietshelm nu aan voldoen?

Ik begin bij het begin. Een fiets helm moet namelijk voldoen aan de Europese normen. Daarin worden wat zaken vastgelegd die te ver gaan om in deze blog te vermelden. In principe zijn alle helmen die je in Nederland koopt gekeurd en voldoen deze aan de normen zoals opgelegd en gemaakt in Brussel.

Een goede fietshelm zit natuurlijk als gegoten, kijk dus goed hoe deze op en om je hoofd zit. Dat kan op verschillende manieren. Hoe technischer de verstelling van de helm is uitgevoerd hoe duurder de helm.

Stel je zelf ook de vraag waar je helm voor gaat gebruiken. Een helm voor bijvoorbeeld Mountainbiken heeft hele andere specificaties dan een kinderhelm.

Ik hoor in mijn omgeving vaak dat een helm moet passen bij de persoon, het gaat dan vooral om de kleurtjes. Persoonlijk vind ik dat het minst belangrijk aan de helm. Deze moet namelijk gewoon goed zitten en comfortabel zijn.

Welke merken helmen zijn er

Er zijn diverse leveranciers van fietshelmen. Giro is een marktleider en heeft voor iedere type fietser wel een helm in het assortiment. Een ander bekend merk vooral in wereld van wielrenners is BBB. Deze zijn vergelijkbaar met de helmen van Giro alleen prijstechnisch gezien vaak wat voordeliger.

Fietshelm

Zoek je een betaalbare fietshelm dan kun je kijken bij Decathlon en de ANWB webwinkel. Zij hebben allebei een eigen merk wat zeer betaalbaar is. Ook de collectie kinderhelmen is leuk geprijst.

Kinderhelmen

Een kinderhelm moet natuurlijk wel uitnodigen om te dragen. Laat je toekomstige “Tom Dumoulin” dan ook zelf zijn of haar helm uitzoeken. Kleurtjes zijn bij kinderen heel belangrijk.

Let bij het aankopen van een kinderhelm goed op of je de binnenkant van de helm kunt wassen. Dat scheelt een hoop gedoe.

Helm voor het wielrennen

Bij wielrennen liggen de snelheden beduidend hoger dan bij normale fietsers daarom mag je ook hogere eisen stellen aan de helm. Verder is de vorm van de helm zeer belangrijk. Deze moet namelijk aerodynamisch zijn en voldoende ventilatie-gaten hebben.

Ook bij de fietshelmen voor wielrennen is Giro de onbetwiste marktleider. Dit merk heeft een ongekend groot aanbod met leuke en betaalbare fietshelmen.

wist je datjes

Een helm beschermd je koppie, ben je nu op je helm gevallen dan moet je helm echt vervangen. Vaak heeft de helm de klap opgevangen en is er onder de harde buitenlaag onzichtbare schade ontstaan.

Plak geen stickers aan de buitenzijde van je helm, de agressieve lijm tast de harde buitenschaal aan waardoor de helm verzwakt wordt.

Wil je een kinderhelm toch een beetje opleuken? Kijk dan eens naar de helmcovers, deze hoesjes trek je over de helm en dat geeft gelijk een heel ander uiterlijk aan het helmpje.

Aankoopadvies kinderfiets

Volgende