Alles over Racefietsen

Het uitkiezen van de beste racefiets voor jou is belangrijk. Zeker wanneer je lang tijde plezier wilt hebben van jouw fiets. Er zijn nogal wat zaken om te overwegen voor je overgaat tot koop. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten racefietsen. Daarnaast speelt de prijs bij de meeste consumenten uiteraard ook een rol. Al met al is het belangrijk dat je eerst goed nagaat waarvoor je de racefiets gaat gebruiken. Het is verleidelijk om voor het model met de laagste prijs te gaan. Maar dan lever je waarschijnlijk ook direct veel kwaliteit in. Bovendien is het veel plezieriger om op een racefiets van hoge kwaliteit te fietsen.

Het materiaal van het frame

Waarschijnlijk is het je al weleens opgevallen dat er onderling een groot prijsverschil is tussen verschillende modellen van racefietsen onderling. Daar zijn verschillende redenen voor. Het type materiaal dat gebruik wordt voor het frame, is daar een van de meest belangrijke van. Moderne racefietsen worden eigenlijk alleen nog maar van twee materialen gemaakt. Dat zijn carbon en aluminium.

Racefiets kopen

Een racefiets van carbon

Carbon is het meest gewilde materiaal, maar ook het duurste. Het is de basis van enorm lichte racefietsen. Daarnaast is het materiaal ook nog eens ontzettende sterk. Als je echt voor de prestaties fietst, dan is een carbon racefiets de juiste keuze. Carbon is ondanks zijn stevig- en stijfheid ook zeer gevoelig voor beschadigingen. Een frame van carbon kan bij een val zelfs breken.

Aluminium is nog steeds populair

Instapmodellen en meer budget vriendelijke racefietsen zijn over het algemeen van aluminium gemaakt. Dat is ook een prima materiaal. Het is een van de lichtste metalen, maar nog lang niet zo laag in gewicht als carbon. Aluminium is nog steeds het nummer één materiaal voor recreatieve wielrenners. Alle instapmodellen zijn eveneens van dit materiaal gemaakt.

Verschillende soorten wielrenfietsen

Er zijn een aantal verschillende soorten racefietsen. Een aantal daarvan zijn speciaal gemaakt voor een bepaald doel, zoals een zogenaamde endurance fiets of een tijdritfiets. Deze laatste variant wordt ook wel aero racefietsen genoemd. Dat komt omdat ze een enorm aerodynamische vorm hebben. Het frame bestaat uit dikke buizen, hoewel dat de laatste jaren iets is afgenomen. Het doel is dat de fiets voor een lage luchtweerstand zorgt. De endurance racefiets is speciaal gemaakt voor comfort. Het is een fiets waar je veel verschillende terreinen mee kunt overwinnen. Door aanpassingen aan het frame zit je ene stuk prettiger op dit type racefiets.

Welke racefiets moet je kopen

Klimfietsen en recreatieve wielrenfietsen

Als je graag de bergen in gaat, dan is de aanschaf van een klimfiets het overwegen waard. Die zijn dus minder geschikt om alleen in Nederland te gebruiken. Het zijn fietsen met een extreem laag gewicht. Daarbovenop zijn de versnellingen aangepast. Een klimfiets heeft daardoor een zeer licht verzet. Dat is natuurlijk perfect om de bergen mee te overwinnen. Veel beginnende wielrenners kiezen voor een zogenaamde recreatieve racefiets. Dat zijn fietsen die positieve eigenschappen van andere modellen samen proberen te brengen. Het resultaat is een erg veelzijdige racefiets. Bovendien worden er steeds betere modellen van dit type gemaakt. Daarom zie je ook wielrenners met een hoger niveau op recreatieve racefietsen rijden.

Lees ook de tips voor een goede fietshelm

De prijs van je racefiets

Prijzen tussen verschillende modellen wielrenfietsen lopen sterk uiteen. Het gebruikte materiaal, aluminium of carbon, is daar een belangrijke factor voor. Voor je overgaat tot koop, is het verstandig om je te bedenken waar je jouw racefiets voor wilt gebruiken. Goedkoop kan namelijk al snel leiden tot duurkoop. Tegelijkertijd wil je niet met een peperdure fiets opgezadeld zitten die je amper gebruikt. In het assortiment op deze website vind je de juiste racefiets voor iedere prijsklassen en voor ieder doeleinde.

Lees ook alles over fietsbroeken