Pedelec

Speed Pedelecs kunnen snelheden tot 45 kilometer per uur halen. Om die reden worden ze ook wel E45 speedbikes genoemd. Omdat deze modellen zo snel gaan, moeten berijders ook aan andere regels voldoen. Speed Pedelecs zijn voor een groep consumenten de ideale uitkomst. Voor hen duurt fietsen naar het werk met een elektrische fiets gewoonweg te lang. Tegelijkertijd ben je met een Speed Pedelec lekker in de buitenlucht en blijf je in beweging. Het spreekt ook voor zich dat dit een stuk betere oplossing voor het klimaat is dan met de auto naar het werk rijden.

Je moet hard werken om hoge snelheden te behalen

Met een Speed Pedelec ga je niet zomaar even 45 kilometer per uur. Een standaard e-bike doet eigenlijk vrij veel voor de berijder. Zeker wanneer je de ondersteuning op het maximum zet. Je hoeft dan amper nog zelf te trappen om de topsnelheid van 25 kilometer per uur te halen. Bij Speed Pedelecs is dat dus wel even anders. Zeker wanneer je zo hard mogelijk wilt gaan. Hierdoor is fietsen op een Speed Pedelec een sportieve bezigheid.

Andere bijzondere eigenschappen van de Speed Pedelec

Er zijn een aantal andere verschillen tussen standaard e-bikes en de Speed Pedelec. Het is je misschien al wel opgevallen dat de behuizing van het laatste type zeer robuust is. Dat komt omdat er meer energie opgevangen moet worden door de hogere snelheden.

De accu is vaak ook groter en heeft een hogere capaciteit. Dat is noodzakelijk om aan het hogere energieverbruik tegemoet te komen. Verder hebben fietsmerken vaak maatregelen genomen om het comfort van de berijder te garanderen. Zo is er vaak sprake van stevige vering bij het voorwiel en extra dikke banden.

De regels voor Speedpedelec

Een Speed Pedelec is officieel een bromfiets. Daarom is het dragen van een helm verplicht. Verder moet jouw e-bike van dit type over een gele nummerplaat beschikken. Er is bij veel verkeersgebruikers helaas nog weleens onduidelijk over op welke wegen een Speed Pedelec moet rijden.

Lees alles over fietshelmen

Binnen de bebouwde kom is het vaak de bedoeling dat je op het wegdek rijdt, net als andere bromfietsen. Buiten de bebouwde kom is er meestal sprake van speciale paden voor fietsers en bromfietsers.

De snelheid waarmee je mag rijden

Als je op het wegdek binnen de bebouwde kom rijdt, dan krijg je te maken met auto’s. Op de rijbaan dien je dan ook waar het kan 45 kilometer per uur te rijden. Dit is ook meteen een punt van discussie, want een Speed Pedelec gaat niet zomaar even 45 kilometer per uur zoals een brommer dat doet. De bestuurder moet veel bijtrappen om deze snelheid te halen. Op de bromfietspaden mag je binnen de bebouwde kom maximaal 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom bedraagt deze maximumsnelheid 40 kilometer per uur.

Je dient je Speed Pedelec te verzekeren

Alle brom- en snorfietsen in Nederland dienen verzekerd te zijn, net zoals alle gemotoriseerde voertuigen. Je zult dus altijd tenminste een WA-verzekering af moeten sluiten voordat je legaal de weg op mag met jouw Speed Pedelec. De kosten voor een verzekering vallen wel mee. reken voor een WA verzekering ongeveer 4 a 6 euro per maand en voor een WA plus verzekering (diefstal en schade) mag je rekenen met een bedrag tussen de 25 en 35 euro per maand.

Meer informatie over het verzekeren van je pedelec kun je vinden bij de ANWB webwinkel.

Maatregelen om je veiligheid te garanderen

Je moet aan veel meer maatregelen voldoen om op een Speed Pedelec te rijden dan op een gewone fiets. Maar daar zijn duidelijke redenen voor. Zo is het verplicht om een remlicht en een claxon te installeren. Verder moet je beschikken over een rijbewijs. Wanneer je je aan alle verkeersregels houdt, dan is een Speed Pedelec een veilig, comfortabel en snel voertuig.