Het was zo’n beetje de vaste prik op ons kantoor, iedere maandagochtend werden de fiets en hardloop prestaties van het weekend even besproken. Daar speelde de handige sport app Strava een zeer belangrijke rol want het is natuurlijk hartstikke gaaf als je als amateur wielrenner dat ene segmentje eindelijk sneller hebt gefietst dan die andere 15.000 sporters die maandelijks het zelfde traject fietsen.
Strava groeide in een paar jaar tijd dus uit tot één van de beste sport apps waarbij je niet alleen je eigen prestaties verbeterd maar je ook een soort van online competitie kunt houden met wild vreemde mede sporters.
Hoe verdiende Strava tot voor kort zijn geld
Uit de mail die alle Strava gebruikers deze week hebben gekregen blijkt dat er ongeveer 180 man/vrouw dagelijks werkt aan de app en de website. Dat zijn voornamelijk developers zij maken nieuwe functies, verbeteren de programma code en beheren de community die uit meer dan 50 miljoen sporters bestaat.
Tip! Bekijk de Garmin fietscomputer voor Strava!
Een deel van deze sporters had al een betaald abonnement op Strava, je kreeg dan meer informatie over bijvoorbeeld je prestaties op basis van je hartslag. Je kon eenvoudig nieuwe routes uitzoeken en nieuwe routes maken aan de hand van de segmenten waar anderen al waren geweest.
Een ander verdienmodel van Strava was het verkopen van de anonieme gebruikersdata. Al die sporters hebben namelijk in de laatste jaren een database gevuld met routes aan de hand van deze geo-data kun je een heat map maken zodat autoriteiten precies weten wanneer het waar druk is, en hoeveel sporters gebruik maken van wegen, paden en sportparken. Met deze data kunnen autoriteiten dan weer een wegomleiding plannen of een fietsroute veiliger maken. Deze data werd ook wel de Global heatmap genoemd.
Wat ga je nu missen in de gratis variant van Strava
Wie zich graag vergelijkt met de andere sporters op een bepaald segment heeft vanaf nu dus alleen nog maar baat bij de betaalde versie. De totaalklassementen zijn namelijk voor de gratis gebruikers van Strava niet meer beschikbaar. Je kunt enkel nog de top 10 van een segment bekijken.
Verder vervalt ook de praktische routeplanner, dat is niet het grootste gemis, alleen heeft Strava wel beloofd dat deze sterk is verbeterd en nog verder door ontwikkeld wordt.
Wat gaat Strava je nu uiteindelijk kosten?
De eerste 60 dagen zijn van het huis (gratis dus), daarin kun je alle functies testen en even lekker proefdraaien. Daarna kost het gebruik van alle functies van Strava je 5 euro per maand. Zeg maar de prijs van 2 energierepen of een binnenbandje. Eerlijk gezegd is dat een koopje, gezien de functies die deze App je biedt. Ik ben door het gebruik van de Strava App in ieder geval een stuk sterker en vooral een stuk gemotiveerder geworden.
Zijn er goede alternatieven voor Strava?
Ik heb natuurlijk wel even gekeken of er iets is wat je met Strava zou kunnen vergelijken en heel eerlijk ik ben nog geen één app tegen gekomen met gelijkwaardige functionaliteiten en laat staan het zelfde eenvoudige gemak. Strava kan ik vanaf mijn Apple Watch praktisch blind bedienen.
De apps die je zou kunnen vergelijken heb ik hier onder benoemd
- Komoot – veel functionaliteiten gelijk aan Strava, handige routeplanner, en uitgebreide analyses van je trainingen waarbij je zelfs kunt aangeven wat de ondergrond was.
- Endomondo – Ik heb altijd een haat/liefde verhouding gehad met de App, Veel van de functies zoals trainen op hartslag zitten achter de zelfde betaalmuur als bij Strava. De app richt zich in mijn beleving meer op hardlopers dan op fietsers
- Garmin-connect – Deze app past natuurlijk perfect bij de gebruikers van de GPS en computers van Garmin. (Toch wel de beste verkrijgbaar) De app biedt live segmenten aan zodat je realtime kunt zien of je sneller bent dan de snelste. De app is volledig gratis te gebruiken.
- Runkeeper – Deze app gebruikte ik voor het hardlopen veel, voor fietsen is de app minder geschikt. Fijne kaarten, handige overzichtelijke informatie en in de betaalde versie zitten ook trainingsschema’s
Laat in de comments weten wat jij er van vindt en wat je gaat doen