Fietstrainer kopen?

| |

Wat een tijden, en dan moet je tijdens deze koude wintermaanden ook nog eens thuis blijven. Gezellig met je maten fietsen is er niet bij. Gelukkig zijn daar goede oplossingen voor. Je kunt tegenwoordig virtueel op een fietstrainer tegen je vrienden fietsen. Gewoon je racefiets in een speciale Tacx Fietstrainer, je laptop, iPad of TV aansluiten. Zwift aanzetten en zweten maar.

Hoe koop je nu een goede fietstrainer?

Er is momenteel een ongekende vraag naar fietstrainers. Daardoor is het aanbod op dit moment beperkt en helaas zijn er ook mensen op deze aardbol die zich niet aan de normale regels houden. Een nieuwe fietstrainer op marktplaats voor een prijs lager dan bijvoorbeeld bol.com of de plaatselijke fietsenwinkel is verdacht. (Een fietstrainer die duurder is trouwens ook 😉 ) Omdat er momenteel meer vraag dan aanbod is trekt dat dus verkopers aan met verkeerde bedoelingen. Let dus goed op en betaal nooit vooruit.

Een goede fietstrainer is stabiel en heeft een magneetrem. Alle trainers van bijvoorbeeld Tacx en Wahoo zijn goed. Voordat je overgaat tot aanschaf kijk je natuurlijk wel even naar het gemak van een fietstrainer. Sommige schuif je namelijk zo onder een bed of kast. En andere fietstrainers zijn behoorlijk lompe dingen die je echt als stationaire fiets dient te gebruiken.

Je eigen racefiets?

Voor een fiets-trainer heb je natuurlijk een racefiets nodig die je in het apparaat klemt. Helaas moet je bij de eenvoudige fietstrainers wel je achterband vervangen. Door de wrijving loopt je de kans op een klapband en de slijtage van een normale fietsband is bizar. Deze fietstrainers worden ook wel “Wheel on trainers” genoemd

Er zijn ook fietstrainers waarbij je de ketting om een cassette ligt, deze cassette moet natuurlijk wel bij de groep passen die op je racefiets zit. Dit wordt ook wel “Direct-drive” genoemd.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een spinningsfiets te kopen. Deze kun je tegenwoordig ook vrij eenvoudig koppelen aan programma’s zoals Zwift.

Vergeet ook niet om een zogenaamde zweetmat te kopen, want tijdens een uurtje fietsen op hoog vermogen zonder rijwind loopt het zweet al snel in straaltjes van je lichaam. Een ventilator in de buurt van je trainer kan ook geen kwaad voor een beetje verkoeling en ‘virtuele rijwind’

Wat is Zwift?

Om virtueel te fietsen heb je een stukje software nodig. Zwift is zo’n programma. Vroeger werd het vooral gebruikt door de profs die tijdens de wintermaanden op een zolderkamertje aan de conditie werkte. Tegenwoordig is Zwift zeer betaalbaar geworden en kan iedereen met een racefiets en een computer virtueel fietsen. In plaats dat je tegen een zolderkast aan het kijken bent kijk je naar een interactieve omgeving en kun je tegen je fietsmaten of een willekeurige andere fanatieke fietser fietsen. Als je met Zwift aan het fietsen bent stuurt de software je fietstrainer aan. De weerstand op achterwiel wordt tijdens het beklimmen van bijvoorbeeld de Alpe d’Huez automatisch aangepast. Dus zweten zul je.

Om Zwift nog leuker te maken zijn er Zwift-events. Dit zijn interactieve fietsroutes waarbij je tegen gelijkwaardige fietsers aan het racen bent. Goed om je conditie op peil te houden dus tijdens de wintermaanden.

Je kunt de ritten met Zwift trouwens weer bewaren en vervolgens uploaden op Strava die andere super handige app om je prestaties bij te houden.

Vorige

Strava niet meer gratis, wat nu?

5 tips voor de aankoop van een elektrische fiets in 2022

Volgende