Mountain bike

De mountainbike is een specifieke soort fiets. Er zitten veel versnellingen op, de banden zijn dik en hebben een diep profiel, ze hebben een laag gewicht en over het algemeen geen bagagedrager. Daarnaast zijn er nog wel meer eigenschappen die mountainbikes uniek maken. Een Mountain-bike wordt ook wel MTB genoemd.

Verschillende soorten mountain bike

Zoals met alle soorten fietsen valt er heel wat te kiezen wanneer je besluit om een mountainbike aan te schaffen. Er zijn veel kleine verschillen die uiteindelijk kunnen leiden tot een compleet andere rijervaring. Bij veel opties gaat het niet zozeer om het maken van een goede of foute keuze. Zolang je maar goed bij jezelf nagaat waarvoor je de mountainbike wilt gaan gebruiken.

De prijs is meestal een doorslaggevende factor

Als consument speelt de prijs van een mountain-bike ongetwijfeld een rol wanneer je een keuze wilt maken. Als het op fietsen aankomt, dan is de goedkoopste mountainbike lang niet altijd de voordeligste optie op de lange termijn. Goedkoop is duurkoop gaat namelijk ook in deze niche op. Erg goedkope modellen hebben vaak een wankele constructie en een goedkoop storingsgevoelig schakelsysteem. Je zult al vrij snel naar de fietsenmaker moeten om onderdelen te repareren. Deze kosten lopen al vrij snel op. Bovendien wil je er gewoon zeker van zijn dat je op jouw mountainbike kunt vertrouwen.

Het materiaal van het frame van je MTB

In Nederland is een mountainbike met name geschikt voor recreatief gebruik. Er zijn hier immers weinig hellingen. Een mountainbike is natuurlijk ook bij uitstek geschikt om door de bossen te fietsen. Over onverharde paden fietsen is extra zwaar. Gelukkig zijn de extra brede banden met een diep profiel hier speciaal voor gemaakt. Toch is het mooi meegenomen wanneer je niet overdreven hard hoeft te trappen.

Het gewicht van een MTB laag houden is daarvoor cruciaal. Helemaal omdat je weg kunt zakken in de modder. Mountainbikes zijn daarom eigenlijk altijd gemaakt van lichte materialen. Aluminium wordt daarom erg veel gebruikt. Tegenwoordig is carbon nog gewilder. Dat is nóg lichter en tegelijkertijd een stuk steviger. Dit materiaal wordt eigenlijk altijd gebruikt voor duurdere en luxere modellen.

Een MTB met full suspension

Er valt grofweg een verdeling te maken tussen twee soorten MTB’s. Dat zijn de exemplaren met full suspension en hardtail mountainbikes. Een fiets met full suspension heeft vering bij het voor- en achterwiel. Hierdoor worden klappen en schokken optimaal opgevangen. Je kunt dus ook een erg comfortabele rit verwachten.

Dit type MTB is het meest geschikt wanneer je erg ruige terreinen wilt overwinnen. De full suspension mountainbikes hebben door de vering ook een klein nadeel, lang niet alle kracht die je overbrengt op de pedalen gaat in het fietsen. Dat is echter een ingewikkelde materie wie we later een keertje gaan uitleggen.

Mountain bike

Mountainbikes met een hard tail

Hardtail mountainbikes zijn meestal een stukje goedkoper dan full suspension mountainbikes. Bovendien zijn ze iets lichter en vaak ook wat steviger. Dat komt omdat er minder bewegende onderdelen op zitten. Dit type mountainbike is geschikt om de bossen mee te doorkruisen. Bij een Hardtail mountain bike is vaak wel vering in de voorvork aanwezig. Deze kun je vaak met een simpele handeling zonder gereedschap in- of uitschakkelen.

Onderhoud aan je MTB

Hoe beter je voor je spullen zorgt, des te langer kun je ervan genieten. Dat is bij fietsen zeker het geval.Een Mountain bikes krijgt behoorlijk wat te verduren. Je gebruikt ze in ruige terreinen en daar moeten ze tegen kunnen. Bovendien zitten er op een mountainbike vaak meer bewegende delen dan op een standaard fiets. Dat komt onder andere door de versnellingen met derailleur.

Omdat je vaak offroad zult zult rijden, is de kans dat je mountainbike vies wordt een stuk groter. Water en modder zijn slecht voor vrijwel elk mechaniek. Als je goed voor je mountainbike zorgt, dan kun je er lang voor genieten. Vooral het goed schoonmaken van bewegende delen na een tocht is dan van belang. Je zorgt ervoor dat alles soepel blijft draaien. Bovendien voorkom je roest en schade op de lange termijn.

Het schoonmaken van een MTB bike doe je trouwens nooit met een hogedruk reiniger, door de kracht van het water uit zo’n apparaat beschadig je ongemerkt veel onderdelen zoals je lagers en het schakelsysteem.

Lees meer over fietsonderhoud