Bijna iedereen kan zijn of haar eerste fiets nog wel herinneren. Vaak zijn het kleurrijke exemplaren waarmee de eerste pogingen om de weg op te gaan worden gemaakt. In Nederland kun je niet om het leren fietsen heen. Het wordt algemeen aangenomen dat iedereen al op jonge leeftijd in staat is om goed te kunnen fietsen. Dat kun je natuurlijk alleen leren door het zelf te doen. De eerste fiets is daar uiteraard een belangrijke stap in.
De eerste kinderfiets met zijwieltjes
In eerste instantie zullen kinderen altijd zijwieltjes nodig hebben om te kunnen fietsen. Dat voorkomt dat ze om de haverklap op de grond liggen. Het is een goede manier om de andere aspecten van het fietsen onder de knie te krijgen. Een goed evenwicht tijdens het fietsen komt later wel.
Kinderen leren eerst om te trappen en te sturen. Ze zullen ook meteen in de gaten krijgen dat ze rekening moeten houden met andere mensen. Een kinderfiets met zijwieltjes is eigenlijk altijd de eerste stap.
Aansprekende modellen voor kinderen
Een kinderfiets ziet er anders uit dan een fiets voor volwassenen. Dat is logisch. Fietsen met bonte kleuren en vrolijke patronen spreken kinderen tenslotte veel meer aan. Vaak zijn er andere modellen voor jongens en meisjes. Hoewel de onderlinge verschillen tussen deze twee soorten steeds meer begint te vervagen.
Kinderen vinden het mooi om allerlei accessoires op hun fiets te hebben. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kralen aan de spaken en een vrolijke bel met een in het oog springende kleuren. Vergeet ook de fietsvlag niet, met deze simpele accessoire wordt niet alleen de fiets een stuk vrolijker je zorgt ook voor een stukje extra zichtbaarheid op straat. een veilig gevoel dus.
Op latere leeftijd willen kinderen vaak een fiets die wat meer op modellen voor volwassenen lijken. Vanaf ongeveer 12 jaar is het gebruikelijk om over te stappen naar een fiets voor volwassenen bijvoorbeeld een stadsfiets.
De maat van de kinderfiets is ontzettend belangrijk
Goed leren fietsen kan alleen als je op de juiste fiets zit. Kinderen zijn in de groei. Daarom zullen zij een stuk sneller toe zijn aan een nieuwe fiets dan volwassenen. Het is belangrijk dat kinderen een goede houding aannemen op hun fiets. Wanneer deze te klein is, dan komt het stuur al vrij snel tegen de knieën aan. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Kinderen kunnen niet meer goed sturen en potentieel gevaar veel minder makkelijk ontwijken. Daarnaast is het niet goed om met hoog opgetrokken knieën te fietsen. Helemaal niet voor een kind dat nog in de groei is.
Een te grote fiets leidt eveneens tot riskante taferelen. Vooral wanneer er geremd moet worden. Kinderen kunnen dan niet meer met hun tenen bij de grond. Ze raken snel uit balans en er bestaat een kans om te vallen. Het belang van de juiste maat kinderfiets kan niet onderschat worden.
Solide kinderfietsen die tegen een stootje kunnen
Kinderen zijn een stuk wilder dan volwassenen. Dat is ongetwijfeld ook het geval wanneer ze op een fiets zitten. Bovendien hebben ze een stuk minder controle over het fietsen. Het resultaat daarvan is dat ze een stuk vaker op de grond zullen belanden of ergens tegenaan zullen fietsen. Gelukkig kunnen kinderen zelf tegen een stootje. Maar het is ook belangrijk dat de fiets zelf stevig in elkaar zit. Je hebt er immers weinig aan als een kinderfiets na enkele valpartijen kapot is.
Voor een kinderfiets is het daarom eigenlijk nog belangrijker dat ze stevig zijn. Hierdoor kunnen kinderen op een veilige manier leren fietsen. Tegelijkertijd is goedkoop eigenlijk altijd duurkoop. Door meteen een fiets met een goede kwaliteit aan te schaffen, kan jouw kind een tijd vooruit.