Kinderen groeien snel en een fiets is dan ook al snel te klein. Zoals ik in dit koopadvies voor kinderfietsen schreef is het kopen van een kinderfiets op de groei een slecht idee.
Daarom heb ik wat handige tips verzameld voor het kopen van een tweedehands kinderfiets op bijvoorbeeld marktplaats.
Bij het kopen van een tweedehands kinderfiets kun je niet kritisch genoeg zijn op de veiligheid van de fiets. Je kunt echter niet verwachten dat je een nieuwe fiets koopt. Krassen en beschadigingen moet je voor lief nemen. Daar is als het goed is de prijs ook naar.
1. Controleer de maat
De Fiets moet goed zitten, het kind moet bij de trappers en het stuur kunnen komen zonder zich uit te trekken of met de tenen de trappers te bewegen. Koop dus geen fiets op de groei. Een kind wat niet lekker op de fiets zit raakt zijn balans kwijt en het duurt dan veel langer voordat je kind zelfstandig zonder hulpmiddelen zoals zijwieltjes kan fietsen.
2. Algemene staat van de fiets
Je koopt natuurlijk geen nieuwe fiets, maar je moet goed kijken of alle onderdelen nog goed zijn. Draait alles bijvoorbeeld nog soepel, zijn de banden nog goed en werkt de rem. Een tweedehands kinderfiets kopen om op te knappen is geen goed idee. De fietsonderdelen zijn in de regel niet goedkoop en vaak wordt het topknappertje dan net zo duur als een nieuwe fiets.
3. Controleer de wielen
Controleer of er geen slag in de wielen zit. Dat is heel simpel. Zorg dat de wielen vrij zijn van de grond en geef er een zwieper aan. Kijk dan van boven op de band. Blijft de band gewoon in het midden dan zijn de wielen goed.
4. Controleer op roest
Een beetje roest door een krasje hier en daar kan geen kwaad. Roest op verbindingspunten en lasnaden is echter een no-go. Laat de fiets dan gewoon staan en zoek verder.
5. Check de spaken in de wielen
Zitten alle spaken nog goed vast? Mooi dan is dat perfect. Een losse spaak zorgt voor een slag in het wiel of nog erger een klapband. Een spaak staat onder een bepaalde spanning dus een losse spaak is niet in orde. Ook hier geldt weer, repareren van een fietswiel is best kostbaar. Niet in de onderdelen wel in arbeidsloon. Dus steek hier niet te veel geld en energie en koop dan liever een nieuwe kinderfiets.
6. Check de banden
Hoe zien de bandjes er uit? Zit er genoeg profiel op en geen overdreven remplekken? Twee nieuwe bandjes voor een fiets kosten al snel tussen de 3 a 4 tientjes. Zonder montage. Dus tel dit bij het aankoopbedrag op.
Als je toch de banden controleert kijk dan gelijk of de zijwieltjes niet te veel versleten zijn. Een versleten zijwieltje rolt namelijk niet lekker en kan zorgen voor vervelende valpartijen.
7. Last but not least is de prijs oké?
Is de fiets te goedkoop, of voelt het niet goed? Zoek dan verder. Kinderfietsen zijn geliefd onder het dievengilde en een gestolen fiets is zo gekocht. Je maakt je echter wel schuldig aan heling en dat is strafbaar. Het is erg vervelend om aan je kind uit te leggen dat de politie de fiets terug wil omdat deze gestolen is.
Het herkennen van een gestolen kinderfiets is lastig. Een aantal tips heb ik wel voor je. Deze gaan natuurlijk in op het gedrag en de omgeving van de particuliere verkoper.
- Hoe voelt de verkoper, gehaast? gestresst?
- Hoe is de prijs ? is deze marktconform, dus niet te goedkoop
- Zit er een fietsslot op de fiets of is deze verwijderd?
- Staan er meerdere fietsen passend bij het huis (iemand met meer dan 10 fietsen in zijn tuin is verdacht)
- Heeft de verkoper meerdere fietsen in de verkoop?
- Hoelang is de verkoper al actief op marktplaats