Aankoopadvies kinderfiets

| |

Yes eindelijk is het zover! De jongste wil gaan fietsen en heeft een kinderfiets nodig. Hoe pak je dat aan en hoe weet je dat je de juist fiets koopt. In dit artikel probeer in zoveel mogelijk tips te geven om de juiste kinderfiets te kopen.

1. Koop een fiets nooit op de groei

Een fiets kopen op de groei is zeker bij de allereerste fiets niet verstandig. Een kind moet gewoon goed bij de trappers komen. Ondanks dat de eerste fiets is voorzien van zijwieltjes is het en blijft het lastig fietsen op je tenen. Vaak wordt er gedacht dat dit wel te regelen is met de zadelpen of een blokje hout op de trappers. Doe dit gewoon niet. Het geeft een kind gewoon een onzeker gevoel op de fiets.

kinderfiets nooit op de groei kopen

Een kinderfiets is zo gekocht en ook weer verkocht via marktplaats. Het is niet voor niets één van de meest gebruikte zoektermen op dit platform. Voor een tweedehands kinderfiets heb ik trouwens een aparte pagina geschreven met tips.

lees mijn tips voor een tweedehands kinderfiets

Voor het gemak heb ik een tabelletje gemaakt met de juiste bandenmaten per leeftijd. Deze is natuurlijk heel algemeen en het best is om gewoon goed te passen.

2. Koop geen kinderfiets met versnellingen

Versnellingen op een kinderfiets zijn in mijn optiek onzin, er zijn in Nederland amper bergen en het is een zeer gevoelig systeem wat absoluut niet bestand om gebruikt te worden door kinderen. Het systeem gaat gewoon stuk en laten we heel eerlijk zijn het is verre van gebruiksvriendelijk en vragen om problemen.

3. Koop een kinderfiets met een terugtraprem

Ken je de terugtraprem nog? Ideaal voor een kinderfiets. Even naar achteren trappen en je staat stil. Super veilig dus. Tegenwoordig worden veel kinderfietsen zowel met een terugtraprem als met een handrem geleverd. Alleen is het wel van belang dat je dan goed uitlegt hoe je goed moet remmen.

4. Verlichting

Ik hoor je denken, “pff, een lamp op een kinderfiets, die is gek mijn kind fiets niet in het donker” Klopt. Maar er zijn altijd van die momenten dat het wel een keertje gebeurt. Een dynamo is overdreven en onnodig zwaar en kan op een kinderfiets alleen maar kapot gaan. Koop dus gewoon van die voordelige setjes fietsverlichting met ledlampjes en een batterij.

5. Koop een goed fietsslot

Jong geleerd is oud gedaan. Een kinderfiets is populair helaas ook onder het dievengilde. Een kinderfiets staat in een paar seconden in een auto en weg is de fiets en reken op nodige tranen en veel verdriet.

Een goed fietsslot is niet duur en je brengt gelijk een stukje besef bij dat je een fiets altijd op slot moet zetten. Het liefst natuurlijk wel aan iets anders.

6. De fietshelm

Fietshelm voor kinderen

Ik heb leren fietsen zonder helm, alleen dat was wel 40 jaar geleden. De tijden zijn veranderd en het verkeer is een stuk drukker geworden. (Het beton volgens mij ook harder) een ongelukje zit dus in een klein hoekje dus is een fietshelm vooral bij de langere stukjes fietsen geen overbodige luxe. Een fietshelm kost slechts een paar tientjes dus waarom niet?

7. Zijwieltjes

Een super handig hulpmiddel waarmee je kind al snel kan wennen aan de balans op een fiets. Zodra deze stabiliteit er is zal je kind snel genoeg aangegeven dat het zonder de hulpmiddelen kan fietsen.

Fiets geen lange stukken met de zijwieltjes, het is best vermoeiend voor die kleine en korte beentjes.

8. Accessoires

Een fietsbel, een toeter, een fietsvlag allemaal accessoires die het fietsen voor kinderen nog leuker maken. Bovendien wordt het fietsen ook nog een stukje veiliger.

De fietsvlag is bijvoorbeeld accessoire die ik iedereen kan aanraden. Door de lengte en de opvallende kleur is iedere mini-fietser zichtbaar voor automobilisten. Een fietsvlag hoeft niet duur te zijn alleen is er wel een groot verschil in kwaliteit.

Ik hoop dat je met deze 8 handige tips de juiste keuze kunt maken voor de aankoop van de kinderfiets. Heb je zelf nog een leuke tip plaats deze dan onder in de reacties.

Vorige

De juiste fietshelm kopen

7 tips voor het kopen van een tweedehands kinderfiets

Volgende