Fietsvakantie Veluwe

De Veluwe is het bekendste nationale park van Nederland. De ligging lekker centraal in Nederland tussen Arnhem en Utrecht in en de goede verbindingen maken het een zeer populaire bestemming om in de zomermaanden te fietsen een fietsvakantie Veluwe is dicht dichterbij dan je denkt. Daarbij is er genoeg keuze in accommodaties en stuk voor stuk fietsvriendelijk want meestal liggen de hotels, campings en vakantieparken direct aan één van de 40 fietsroutes over de Veluwe.

Het diverse landschap van de Veluwe

Tijdens een fietstocht over de Veluwe kom je door dichte bossen, prachtige heidevelden en grote zandverstuivingen. Een enorm divers natuurgebied dus. Tijdens een fietsvakantie op de Veluwe ontdek je pas hoe mooi de natuur in Nederland echt is.

Zandverstuiving op de veluwe tijdens een mooie fietstocht

Dat fietsen over de Veluwe kan op diverse manieren, er zijn meer dan 40 routes uitgezet welke je met de knooppuntenkaart kunt volgen. Mag het wat actiever dan kun je op de Veluwe natuurlijk ook uitstekend terecht met je racefiets of de mountainbike. Voor iedere fiets het geschikte terrein van heuvelachtig tot bospaden en van brede fietspaden tot slingerweggetjes. De Veluwe heeft alles voor een fietsvakantie.

Fietsroutes op de Veluwe

Er zijn tientallen routes uitgezet op de Veluwe, mijn favoriete fietsroute over de Veluwe is de wildroute. Deze route van 51 kilometer ligt in de buurt van Epe. Je fiets langs de prachtige bossen en heidevelden en door het leefgebied van wilde zwijnen, herten reeën en misschien kom je wel een vos tegen. Onderweg kun je bij twee wild-observatiepunten stoppen en misschien zie je wel een roedel herten voorbij trekken.

Vertrek voor deze route echt lekker vroeg, het meeste wild laat zich namelijk zien bij zonsopgang. Je kunt de wild route volgen aan de hand van de knooppunten.

Meer informatie over de wildroute

Het rondje langs de kastelen en landgoederen is ook een aanrader. De 42 kilometer lange route leidt langs het Oostelijke deel van de Veluwezoom. Een stukje van de route gaat langs de IJssel en de uitwaarden van deze rivier. Ondertussen passeer je tijdens deze fietstocht diverse landgoederen en een prachtige kastelen. Enkele noemenswaardige kastelen zijn Kasteel Biljoen in Veld, Landgoed Middachten in De Steeg, en Park en kasteel Rosendael in Rozendaal. (Niet te verwarren met Roosendaal)

In de zomermaanden is de kastelenroute leuk voor het hele gezin, vooral bij het laatst genoemde kasteel en park Rosendael heeft een leuk waterpark. De Bedriegertjes. Laat je niet voor de gek houden door de verraderlijke waterstralen die uit het niets uit de grond komen.

Leen een witte fiets

Geen zin om je eigen fiets mee te nemen of kom je met het openbaar vervoer? Geen probleem bij het bezoekerscentrum Hoge Veluwe kun je één van de 1.700!! Witte fietsen gratis lenen. Er zijn ongeveer 1.600 volwassen fietsen en 150 kinderfietsen beschikbaar. Een deel van de volwassen fietsen is voorzien van een kinderzitje.

Witte fietsen op de veluwe

De witte fietsen op de Veluwe kunnen niet worden gereserveerd dus zorg er voor dat je op de drukke dagen op tijd bent om misgrijpen te voorkomen.

Lees voor dat je een witte fiets lees wel even de spelregels. Dan blijft het voor iedereen leuk.

Fiets huren voor fietsvakantie Veluwe

Natuurlijk kun je ook gewoon een fiets huren op de Veluwe, dan ben je verzekerd van een fiets en heb je ook meer keuze. Steeds meer fietsverhuurders hebben ook elektrische fietsen in het aanbod. Dankzij het heuvelige en gevarieerde landschap is de hoge Veluwe natuurlijk de ideale plek om zo’n fiets even grondig te testen voordat je er eentje gaat kopen.

Fiets vriendelijke accommodaties op de Veluwe

Er is genoeg keuze aan hotels, campings en vakantieparken op de Veluwe. De meeste zijn fietsvriendelijk en hebben voorzieningen om bijvoorbeeld je fiets weer op te laden. Er is dus keuze genoeg voor een fietsvakantie Veluwe.

Er zijn zeven vakantieparken van Landal gelegen op de Veluwe. Allemaal met prachtige vakantiewoningen voor het hele gezin en zelfs voor grotere groepen. Een aantal van de vakantieparken van Landal heeft zelfs een groot indoor zwemparadijs met Wellness-voorzieningen.

Een andere aanbieder van vakantieparken en vakantiehuisjes op de Veluwe is natuurlijk Roompot vakanties. Zij hebben twee prachtige parken in Epe (Bospark de schaapskooi) en in Hoenderloo (Vakantiepark Hoenderloo)

Droomparken vakantieparken is ook geen onbekende op de Veluwe. Zij hebben zeven parken op de mooiste plekjes van de Veluwe. Het totale aanbod kun je hier bekijken.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor één van de vele hotel arrangementen die je kunt boeken. Er zijn speciale meerdaagse deals te vinden waarbij de huur van een (elektrische) fiets vaak is inbegrepen.