Een goed onderhouden fiets is goud waard. Het maakt niet uit of je over een klassieke, omafiets zonder versnellingen of een racefiets met allerlei toeters en bellen beschikt. Wanneer je goed voor je fiets zorgt, dan zul je er veel meer plezier van hebben. Bovendien is het uiterst onveilig om met een slecht onderhouden fiets de weg op te gaan. Fietsonderhoud is ook niet moeilijk om zelf te doen. Wordt het toch lastig? Bezoek dan even de fietsenmaker.
Maak gebruik van het juiste gereedschap
Goed gereedschap is het halve werk en maakt fietsonderhoud plegen een stuk leuker. Een heel aantal fietsliefhebbers kan behoorlijk genieten van het goed verzorgen van hun fiets. Als je een beetje handig bent, dan is het bovendien een goede manier om geld te besparen. Want een fietsenmaker is over het algemeen behoorlijk prijzig.
Voor grotere reparaties zul je waarschijnlijk wel bij een fietsenmaker terecht moeten. Maar het is handig om zelf in staat te zijn het standaard fietsonderhoud en kleine reparaties te verrichten. Je kunt daarbij denken aan het plakken van een band, het reinigen van de ketting en het afstellen van de versnellingen.
Wees zuinig op je fiets
Een fiets kan best tegen een stootje. Maar je zult er wel goed voor moeten zorgen. Je kunt er dan veel langer van genieten. Een fiets is namelijk een kostbaar bezit. Helemaal wanneer je in het bezit bent van een e-bike of een professionele racefiets. Water en modder zullen op den duur schade aanrichten. Helemaal rondom de ketting. Onderhoud van je fiets begint daarom met het schoonmaken van kwetsbare onderdelen.
Een fietsband plakken
Voor een grote groep mensen is een lekke band een soort kleine nachtmerrie. Het is dan ook erg vervelend als je onderweg niet meer verder kunt omdat het wiel van je fiets tegen het wegdek aankomt. Volgens sommigen is het kunnen plakken van een band een standaard onderdeel van een Nederlander zijn. Toch is lang niet iedere inwoner van ons land in staat om het zelf te doen. En dat terwijl het eigenlijk helemaal niet zo’n lastig karwei is. Helemaal niet wanneer iemand het een keer voor kan doen. Zelf je fietsbanden plakken is misschien wel de meest winstgevende vaardigheid die je als fietser kunt hebben. Je hoeft dan namelijk geen fietsenmaker in te schakelen en niet elke keer een nieuwe band te kopen.
Fietsonderhoud voor veiligheid en meer fietsplezier
Onderhoud aan je ketting
De ketting van die fiets kan een zwakke plek zijn. Dat is vooral zo wanneer deze te lang is. Daardoor ketting makkelijk van de fiets vallen. Het aanspannen van de ketting is dan de eerste oplossing waar je aan zult denken. Dat doe je door het achterwiel een stukje naar achteren te plaatsen. In een aantal gevallen is dat niet mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer het wiel niet verder naar achteren kan. Het enige dat je dan nog kunt doen is de ketting inkorten. Dat doe je over het algemeen door er een of meerder schakels uit te halen. Met een speciaal stukje gereedschap is dat een fluitje van een cent. Verder is het van belang dat je ketting schoon blijft. Zand, pekel, en regen zijn funest voor het functioneren van een ketting. Het schoonmaken van je ketting is dan ook basisonderdeel van fietsonderhoud.
Zorg dat er altijd genoeg vet op je ketting zit
Het insmeren van de ketting is cruciaal. Daardoor weet je zeker dat deze bestand is tegen water. Als de ketting gaat roesten is het vaak al te laat. Het is mogelijk dat de ketting breekt. Dat gebeurt eigenlijk altijd als je kracht op de trappers zet. Hierdoor ontstaan gevaarlijke situaties. Voordat je de ketting insmeert zul je deze eerst schoon moeten maken. Daar dien je speciale kettingreinigingsolie voor te gebruiken. Vervolgens smeer je de ketting in met kettingolie.
Het afstellen van de handremmen
Een terugtraprem en handremmen zijn beide goede opties voor je fiets. De laatste vergt alleen een stuk meer onderhoud. Je zult deze zo nu en dan af moeten stellen om nog steeds in staat te zijn om goed te kunnen remmen. Gelukkig is dit een relatief eenvoudige klus.