Fietsonderdelen

Je fiets bestaat uit heel wat verschillende fietsonderdelen. Een aantal daarvan zal kwetsbaarder zijn dan een ander. Dat je een keer je band zul moeten plakken is onvermijdelijk. Een heel aantal onderdelen op je fiets zijn gemaakt om de rit comfortabeler of eenvoudiger te maken. Anderen hebben als doe om de veiligheid van de berijder te garanderen.

Goede verlichting op je fiets is cruciaal

Verlichting op je fiets is een van de meest belangrijke onderdelen. Het is belangrijk dat je altijd controleert of je lampen goed werken. De verlichting op fietsen is namelijk relatief kwetsbaar. Het dunne kabeltje naar je achterlicht kan namelijk zomaar kapotgaan. Verlichting die op batterijen werkt, is ook niet altijd optimaal. De batterij kan leeg zijn en dat zul je dus ook moeten controleren. In het donker zonder licht fietsen is levensgevaarlijk. Zorg er dus altijd voor dat zowel je voor- als je achterlicht naar behoren functioneert. Een setje goede fietsverlichting is altijd goedkoper dan de boete.

Dan nog even een kleine tip! Fiets je in het donker zonder licht? Zorg dat je dan in ieder geval een donorcodicil bij je hebt.

Een stevig slot om jouw fiets te beveiligen

In ons land worden jaarlijks ongelooflijk veel fietsen gestolen. Het enige dat je daaraan kunt doen is een goed slot op je fiets zetten. Voor veel mensen is het namelijk niet haalbaar om de fiets altijd binnen op te bergen. In grote steden zal een standaard slot niet genoeg zijn. Criminelen kun je fiets dan zo optillen en achterin een bestelbus gooien. De enige echte oplossing is om te kiezen voor een hangslot. Daarmee verbind je jouw fiets aan een paal zodat deze niet zomaar meegenomen kan worden. Zoals je kunt zien bij de fiets hieronder.

Kies niet zomaar een slot, alleen een ART gekeurd fietsslot beschermd je fiets goed. De Stichting ART keurt fietssloten en geeft certificaten uit. Kies altijd een slot met minimaal 2 sterren. Wist je dat je voor een fietsverzekering ook een slot met een ART keurmerk nodig hebt? Dit keurmerk kun je herkennen aan de een klein stickertje met de tekst “ART”. Aan de linkerkant zie je het aantal sterren en aan de rechterkant het toelatingsnummer.

Bij fietsonderdelen mag een goed slot niet ontbreken.

Goede fietsonderdelen zorgen voor comfort en veiligheid

De banden op je fiets

Een lekke band is een vervelend, maar helaas veelvoorkomend, probleem. Goede banden zijn daarom goed waard. Dat geldt voor zowel de binnen- als de buitenband. Een hogere kwaliteit leidt namelijk tot minder lekke banden. Dat scheelt je een hoop gedoe en op de lange termijn zul je geld besparen. Denk ook eens na over de speciale antilek banden, deze zijn slechts een fractie duurder maar besparen een hoop ergernissen. Een goede kwaliteit anti-lekband beschermd zelfs tegen glassplinters.

Een comfortabel zadel is geen overbodig luxe

Als je veel op de fiets zit, dan is het niet gek om dat op een comfortabele manier te doen. Het zadel op je fiets speelt daar een grote rol in. Welk zadel het beste bij jou past, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Sommige fietsers prefereren een hard zadel. Die zijn bijvoorbeeld van leer gemaakt. Tegenwoordig zie je steeds meer zachte zadels. Die zijn bijvoorbeeld gevuld met gel of schuim.

Het is trouwens helemaal niet altijd waar dat een zachter zadel comfortabeler is. Zeker niet wanneer je langere tochten wilt maken. Een ander aspect om rekening mee te houden is de breedte van het zadel. Ook daarvoor geldt dat er geen goede of foute opties zijn. Het enige dat een rol van betekenis speelt is wat jij zelf prettig vindt.

Lees ook onze tips voor het kopen van de juiste fietsbroek

Een solide zadel voor langer rijplezier

De duurzaamheid van een zadel is een derde punt waar je rekening mee moet houden. Hierbij geldt natuurlijk wel dat een zadel dat langer meegaat de voorkeur geniet. Een klassiek leren zadel zal ongelooflijk lang meegaan. Het nadeel van zadels met een vulling van gel of leer is dat er een gat in kan komen. Hierdoor komt de vulling bloot te liggen en de kwaliteit zal snel dalen. Bovendien heb je de kans dat je fietszadel volloopt met water. Dat is uiteraard niet goed voor het materiaal en ook uiterst oncomfortabel.

Fietstassen voor nog meer mogelijkheden

Een stel goede fietstassen op je fiets is altijd handig. Vooral wanneer je boodschappen met je fiets doet. Het is bovendien een handige plek om bijvoorbeeld een reparatiesetje te bewaren. Voor mensen die met de fiets op vakantie gaan, zijn fietstassen uiteraard onmisbaar.