Met een fietsendrager op je auto kun je door heel Nederland en het buitenland fietsen. Lekker de fietsen achterop je auto en naar je favoriete plekje rijden. Vandaar ontdek je de omgeving dan verder op je eigen fiets.
Er zijn verschillende types fietsdragers. Iedere fietsendrager heeft zijn voor- en nadelen.
Voor elke fiets een fietsendrager
Het aanbod aan fietsen vraagt natuurlijk om een grote keuze aan fietsendragers. Naast de zeer populaire trekhaakdrager zijn er ook dakdragers en voor de caravan of camper zelfs speciale caravandragers.
De trekhaakdrager
De meest verkochte fietsendrager is de bekende drager die wordt gemonteerd op de trekhaak. Het is de meest comfortabele manier om je fietsen mee te nemen op vakantie. De trekhaakdragers zijn gemaakt van soliede materialen en geschikt om lange afstanden mee te rijden. Bekende merken zijn natuurlijk het bekende Twinnyload, Thule, en Yakima.
Het monteren van de trekhaakdrager was vroeger nogal een geklungel. De huidige generatie drager is zeer eenvoudig te monteren Een trekhaakdrager wordt om de kogel van de trekhaak geklemd. Dat gaat tegenwoordig vrij eenvoudig met een draaiknop. Bij de goedkopere trekhaakdragers heb je vaak wel een stukje gereedschap nodig.
Check bij de aankoop van een trekhaakdrager of je achterklep van de auto nog open kan. Is dit niet het geval kies dan voor een kantelbare trekhaakdrager. Zo kun je altijd nog even wat spulletjes uit de achterbak van je auto halen.
Dakdragers
Heb je een lichte fiets bijvoorbeeld een racefiets en wil je deze niet achterin je auto proppen dan zijn dakdragers een optie. Deze dakdragers komen ook in beeld indien de trekhaak al in in bezet is genomen door bijvoorbeeld je caravan of aanhanger.
Voor het monteren van een fietsdrager op het dak heb je wel een dakdrager nodig. Deze zijn praktisch voor iedere auto te krijgen en tegenwoordig ook zeer makkelijk te monteren.
Let er wel op dat je auto met de fietsen op het dak een stuk hoger wordt. Pas dus goed op bij het inrijden van een parkeergarage. Dat past namelijk niet en geeft een enorme schade.
Bij de dakdragers zijn ook weer een paar merken met een zeer goede naam, Thule, Twinnyload en Mont Blanc zijn de marktleiders op dit onderdeel.
Fietsendrager voor op de caravan
Bij een caravan kun je een fietsendrager op de dissel monteren of op de achterwand van de caravan. Het aanbod in deze dragers wordt steeds groter. De systemen worden ook steeds makkelijker. De plaats van de fietsendrager op je caravan bepaal je het beste met een specialist. Je moet namelijk rekening houden met de kogeldruk en het totale gewicht van de de combinatie.
Fietsendrager voor elektrische fietsen
Een elektrische fiets is niet alleen zwaarder, maar heeft vaak ook bredere banden, en dikkere framebuizen. Een gewone fietsendrager is daar vaak niet op berekend. Daarbij zijn elektrische fietsen lastig op te tillen.
Voor een elektrische fiets heb je dus een fietsendrager nodig met bredere goten, en een hoger belastbaar gewicht.
TIP! Demonteer de accu en leg deze gewoon in de caravan, daarmee kun je het gewicht al beter verdelen en zijn de fietsen een stuk lichter. Hou altijd rekening met het totale gewicht van je combinatie.
Belastbaarheid van een fietsendrager
Hoe zwaar je een fietsendrager mag belasten hangt van je auto af. Zoek in je handleiding van de auto de maximale kogeldruk of verticale last op. Deze staat in de handleiding van je auto en bij sommige trekhaken ook op het type plaatje.
Het gewicht van de fietsendrager + het aantal fietsen mag niet hoger zijn dan de kogeldruk.
Dus stel je auto heeft een maximale kogeldruk van 50 kg dan trek je daar het gewicht van de fietsendrager samen met het gewicht van fietsen vanaf. Stel dat de fietsendrager 16 kg is en de twee fietsen samen 32 kg wegen. Dan heb je nog 2 kg over en het alles in orde.
Bij een elektrische fiets is het gewicht natuurlijk een stuk hoger. Een goede tip is dan om de accu’s te demonteren en in de auto te leggen.
Handige tips voor het rijden met een fietsendrager
Het rijden met een fietsendrager gaat eigenlijk automatisch toch zijn er een paar dingen waar je wel om moet denken
- Je auto is met een fietsendrager al snel tussen de 60 a 80 cm langer
- Je achteruitrijcamera en de parkeersensoren werken niet meer met een fietsendrager op de trekhaak
- Haal accessoires zoals fietstassen, windschermen en bidons van je fiets
- Zet je fiets op de fietsendrager ook op slot. Maak het de fietsendief niet te gemakkelijk
- Controleer voor vertrek of alle verlichting goed werkt
- fietsen mogen aan beide kanten van de auto maximaal 20 centimeter uitsteken
- Reis je naar het buitenland dan gelden er vaak andere regels.