Fietsbroek kopen? 10 handige tips

Idealiter geven fietstochten je prachtige herinneringen en het gevoel iets groots te hebben bereikt. Geen enkel onderdeel van deze ervaring – en hier zijn we het allemaal over eens – zou bilpijn moeten zijn. Helaas komt het maar al te vaak voor dat fietsen oncomfortabele drukpunten met zich meebrengt. Het fietszadel is hier vaak verantwoordelijk voor, dus het kopen van een nieuw fietszadel kan een eerste remedie zijn. Maar ook de juiste fietsbroek is cruciaal om jou onnodige pijn te besparen! Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen en we hebben de belangrijkste kernpunten voor je samengevat. Een fietsbroek kopen is met deze tips een stuk eenvoudiger.

Wat moet de ideale fietsbroek kunnen?

Tijdens het fietsen verplaats je bijna je hele lichaamsgewicht op het zadel. Als het gewicht niet gelijkmatig wordt verdeeld over beide zitbeenknobbels, zullen vroeg of laat pijnlijke drukpunten en gevoelloosheid optreden. In tegenstelling tot conventionele sportbroeken zijn fietsbroeken precies op deze belasting afgestemd: ze zijn zo genaaid en voorzien van een vulling dat onaangename wrijving wordt voorkomen en belaste drukpunten worden ontlast. Maar niet alle fietsbroeken zijn hetzelfde: als je de verkeerde kiest, zal zelfs de beste fietsbroek je geen verlichting bieden. Als je bij het kopen van fietsbroeken rekening houdt met de volgende vijf aspecten, kan er niet veel misgaan:

  • De broekzeem is zo gevormd dat deze je optimaal beschermt.
  • Je fietsbroek is afgestemd op het zadel.
  • Je broek heeft de juiste pasvorm en maat.
  • De fietsbroek past bij het toepassingsgebied.
  • De fietsbroek is gemaakt van ademend en functioneel materiaal.

Allemaal goed en wel, maar wat houdt dat precies in? We hebben de afzonderlijke punten in detail bekeken!

Wat is de juiste pasvorm voor mijn fietsbroek

Het ideale zitkussen past zich aan de billen van de drager aan. Omdat ieder van ons anders is gebouwd, moet je mogelijk verschillende fabrikanten en modellen testen totdat je de juiste vorm voor je hebt gevonden. Let er bij het kopen van een fietsbroek echter op dat je een ergonomische vulling hebt die zich zowel aan je billen als aan je kruis aanpast. Tussenliggende naden verdelen het kussen in drie compartimenten. De vorm van de zeem weerspiegelt dus de omtrek van het fietszadel: in de bovenste helft van het zadel, ter hoogte van de heupen, is de vulling breder en verdeeld over twee wangen. In het kruis versmalt de bekleding en eindigt dan iets wijder.

Omdat de anatomie van mannen en vrouwen verschilt, hebben heren fietsbroeken over het algemeen dunnere wangkussens dan modellen voor vrouwen. De broeken verschillen ook in hun snit om zich aan te passen aan de lichaamsvorm van het respectieve geslacht.

De bekleding is tussen de 2 en 10 mm dik en bestaat uit schuim of een gel-inzetstuk, steeds vaker wordt ook gebruik gemaakt van traagschuim wat we kennen van matrassen. Natuurlijk dan wel in een dunnere vorm.

Zadel en fietsbroek zijn aan elkaar verwant en moeten elkaar zo goed mogelijk aanvullen. Een zacht zadel heeft geen extra dikke vulling op de fietsbroek nodig en vice versa: hoe harder het zadel, hoe dikker de broekvulling mag zijn.

Wanneer past de fietsbroek correct?

Zoals bij elk kledingstuk is de pasvorm van de fietsbroek cruciaal voor een comfortabele pasvorm. Ongeacht de snit van de broek, het broekzeem moet strak om de bil zitten. Dit is de enige manier om drukpunten optimaal te compenseren.

Probeer bij het passen zeker eens op de fiets of homestrainer te zitten, want de fietsbroek gebruik je zittend en niet staand in een gebogen zitpositie dus. Het is cruciaal dat je niet heen en weer schuift in het kledingstuk, zodat de broek niet te los zit en je er niet in “zwemt”. Anders is er een ongelijkmatige drukverdeling, wat leidt tot pijn en wrijving. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de manchetten van de broek niet te strak om de dijen zitten en dat je niet samentrekt. Als je fietst, krijgen je benen meer bloed en kunnen ze daardoor groter worden. Let bij het passen op plat geweven naden die niet tegen de huid schuren als je ze verplaatst en op zachte stoffen.

Er zijn verschillend gesneden fietsbroeken, afhankelijk van of ze worden gebruikt voor racefietsen, mountainbikes of een langere tocht. Je kunt kiezen uit nauwsluitende fietsbroeken, korte broeken, fietsbroeken en lange broeken. De lengte van de broek past zich aan je voorkeuren en temperatuurbeleving aan, maar ook aan het seizoen en de weersomstandigheden.

TIP: Ben je op zoek naar een fietsbroek specifiek voor één type fiets (bijv. Mountainbike of stadsfiets), ga dan bij het passen op de bijbehorende fiets zitten. Afhankelijk van het type fiets neem je een andere houding aan. Dus dezelfde broek past perfect op de racefiets, maar zit absoluut niet lekker op een mountainbike.

De juiste fietsbroek kopen voor op de mountainbike

Fietsbroek kopen

Een mountainbike-tocht voert je vaak door bos of ruig terrein. Boomstammen, wortels en stenen kunnen je de weg blokkeren of je zelfs laten vallen. De ideale fietsbroek moet daarom zijn best doen om je te ondersteunen tijdens je avontuurlijke rit – deze eigenschappen zijn cruciaal:

  • Brede snit met uitneembare binnenbroek.
  • Robuust en ademend stoffen materiaal.
  • Geoptimaliseerd zitkussen.

De juiste MTB-broek moet veel kunnen weerstaan ​​en is daarom gemaakt van zeer resistent, ademend en robuust functioneel materiaal. Daarom zijn er vaak op de broek genaaide dij- en kruisverstevigingen.

Veel mountainbikers kiezen voor een wijde fietsbroek met een uitneembare, gewatteerde binnenbroek. Door de split is het onderhoud gemakkelijker, omdat je de twee kledingstukken apart kunt wassen. De brede pasvorm heeft ook zo zijn voordelen: je kunt gemakkelijk kniebeschermers en scheenbeschermers onder je broek dragen als je je op bijzonder ruw terrein begeeft. Daarnaast kan de broek meerdere zakken aan de zijkanten of billen hebben. Idealiter zijn de zakken voorzien van een ritssluiting zodat er niets uit valt op hobbelige paden. Als je niet alles in je broekzakken kunt stoppen, raden we je aan om een ​​fietsrugzak mee te nemen die dicht op je rug past, waarin je een bidon of drinksysteem en de nodige kleine spullen kunt opbergen. Een goede rugzak verdeelt de belasting niet alleen gelijkmatig over de schouders en rug, maar kan ook zo worden vastgemaakt dat hij bij het schokkerig rijden niet op en neer springt.

TIP: pas op op met gereedschap en harde dingen in je rugzak, deze zijn erg pijnlijk bij een val op je rug en kunnen zelfs ernstig letsel veroorzaken.

Bij een mountainbikebroek is het natuurlijk ook cruciaal dat de broekzeem in elke positie tegen de billen aanligt om schokken op te vangen en te compenseren. Een goed zadel en een effectieve vering zijn hiervoor ook verantwoordelijk.

De ideale fietsbroek voor op de racefiets

De keuze van de juiste fietsbroek hangt af van je persoonlijke rijstijl, het seizoen en de temperaturen en is afhankelijk van het toepassingsgebied. Natuurlijk kun je een wielrenbroek ook dragen tijdens mountainbiketochten, maar hun eigenschappen zijn beter geschikt voor snel rijden dan voor ruige bergwegen. De belangrijkste kenmerken van fietsbroeken op een rij:

  • Strak.
  • Zeer elastisch voor absolute bewegingsvrijheid.
  • Draagsysteem of comfort tailleband.
  • Aangepast zitkussen.

Het ontwerp en de eigenschappen van elke sportbroek zijn afgestemd op de behoeften van de betreffende sport. Onze eis voor wielrennen is om zo snel mogelijk grote afstanden af ​​te leggen. De ideale racefietsbroek vermindert je luchtweerstand zoveel mogelijk door een nauwsluitende pasvorm te hebben. Het grote voordeel van deze fietsbroek is het lage gewicht en optimale pasvorm. Om je absolute bewegingsvrijheid te garanderen, is de broek zeer elastisch. Omdat je snel en veel beweegt op de racefiets, is het materiaal robuust en heeft het verstevigingen in het kruis- en bovenbeengedeelte. Je racefietsbroek heeft ook goed passende banden of een hoog uitgesneden, brede comfortabele tailleband – zo weet je zeker dat de broek niet naar beneden glijdt in de laag gebogen positie die een racefiets nodig heeft. Omdat racefietszadels bijzonder hard zijn, vind je bij wielrenbroeken altijd een aangepast zitkussen.

Pro TIP voor je koersbroek!: Vooral als de banden/bretels centraal over de borst lopen, controleer dan hoe gemakkelijk de koersbroek kan worden uitgetrokken voor een plaspauze. Bij sommige modellen moeten naast het bovendeel van de fiets ook de helm en bril worden afgenomen. Dan sta je toch mooi te klooien bij een boom onderweg.

WAT DRAAG IK OP EEN LANGE FIETSTOCHT?

Heb je het gevoel dat je noch tot de avontuurlijke mountainbikers, noch tot de groep wielrenners behoort, maar maak je liever langere rondjes met het gezin op comfortabele fietspaden? Draag ook een fietsbroek wanneer je comfortabel fietst in je vrije tijd, zodat je tijdens de fietstocht geen pijnlijke herinnering mee naar huis neemt. Dit is wat je fietsbroek moet doen:

Het zitkussen is perfect aangepast aan je zadel en je lichaamsvorm. Als je de voorkeur geeft aan een niet-gewatteerde fiets- of sportbroek, draag dan een fietsonderbroek met een padding (zeem) eronder.
De broek glijdt niet weg – ook niet als je voorovergebogen bent.
Het materiaal van de fietsbroek is ademend en beschermt je tegen invloeden van buitenaf.

Als je tijdens je tocht aan zware regen wordt blootgesteld, moet de stof waterdicht zijn. Het liefst beschermd de broek ook tegen koude temperaturen, let dan vooral op de winddichte en isolerende materiaaleigenschappen.
Hoe lang de tour ook is belangrijk is dat je broek comfortabel zit.

Hoe lang moet de fietsbroek zijn? Een lange fietsbroek beschermt je niet alleen tegen de kou, maar ook tegen takken, rondvliegende stenen of opspattend water.

Wanneer heb ik een fietsonderbroek nodig?

Ooit gehoord van je eigen fietsondergoed? Hierbij wordt zelfs onderscheid gemaakt tussen twee varianten: fietsondergoed met zitkussen en dunne fietsonderbroek zonder padding, die goed onder elke gewatteerde fietsbroek gedragen kan worden. Kies je voor gewatteerd fietsondergoed, dan kun je een losse sportbroek of korte broek dragen zonder eigen padding eroverheen.

Hierbij zijn de materiaaleigenschappen belangrijk: fietsondergoed moet ademend zijn, omdat het in direct contact komt met je huid. Zo kan zweet naar buiten worden afgevoerd, blijf je droog en wordt je lichaamstemperatuur gereguleerd. Velen kiezen voor fietsondergoed van merinowol. De natuurvezel heeft zich in de loop der jaren bewezen als een zeer geschikt materiaal voor functioneel ondergoed: de stof laat de huid prettig aanvoelen, krast niet, is absoluut reukloos en vochtafstotend. Het voordeel van niet-voorgevormd fietsondergoed is dat je het ook voor andere sporten kunt gebruiken.

Naast fietsbroek en ondergoed heb je als (hobby) wielrenner de juiste fietsschoenen en het juiste bovenstuk nodig. Aangezien slechts één persoon de gele trui krijgt en de felle kleur niet bij iedereen past, is het de moeite waard om een ​​goede fietswinkel op te zoeken met een uitgebreide collectie fietskleding.