Elektrische fiets leasen

| |

De aankoop van een elektrische fiets is geen kleine uitgave. Een beetje fiets met elektrische aandrijving komt al snel op een klein 1.600 euro. Dat heeft niet iedereen zomaar even liggen.

Gelukkig kun je dan tegenwoordig een elektrische fiets leasen. Net zoals bij een auto. Je betaald dan een vast bedrag per maand en je hebt verder geen onverwachte kosten meer voor bijvoorbeeld onderhoud, en een nieuwe accu. Bovendien is je elektrische fiets dan vaak ook gelijk verzekerd tegen diefstal en schade.

Leasevormen

Er zijn bij het leasen van een elektrische fiets twee vormen van leasen. Ik ga ze hieronder proberen uit te leggen

Financial Lease

Dit is misschien wel de beste vorm van leasen, je kunt het goed vergelijken met een lening. Je koopt een fiets van een x-bedrag en betaald iedere maand een aflossing. Na een periode van meestal 36 maanden is je fiets dan afgelost (of je hebt nog een klein restbedrag een zogenaamde slotsom) Nadat de laatste termijn betaald is, is de fiets jou eigendom.

Nadeel aan financial lease is dat onderhoud en verzekering voor je eigen rekening komt. Dat kan vooral bij een elektrische fiets best prijzig zijn. Is de lease periode van meestal 36 maanden voorbij dan breng je de fiets terug naar het service punt en klaar.

Private Lease

Deze vorm lijkt het meest op het leasen van een auto. Je koopt een fiets en iedere maand betaal jij een x-bedrag. Dit kun je het beste vergelijken met het huren van een fiets. In dat bedrag zijn alle kosten zoals verzekering, onderhoud en het eventueel vervangen van de accu inbegrepen.

Is de private lease periode van meestal 36 maanden voorbij dan breng je de fiets terug naar het service punt en klaar.

Voor- en nadelen van een elektrische fiets leasen

Het leasen van een elektrische fiets heeft natuurlijk meerdere voordelen ik heb ze voor je op een rijtje gezet.

  • Goede kwaliteit fietsen
  • Lage maandlasten, dus geen hoge aanschafkosten
  • Goede verzekering vaak inbegrepen
  • Onderhoud van de fiets door een locale fietsenmaker
  • Vaak inclusief accu vervanging.

Een elektrische fiets leasen heeft ook een paar nadelen.

  • Je bent niet de eigenaar van de fiets, dat blijft altijd de leasemaatschappij.
  • Na de lease periode gaat de fiets terug naar de lease maatschappij
  • Slechts beperkte keuze in fiets modellen
  • BKR registratie (65% van het leasebedrag) want weer een nadeel kan zijn bijvoorbeeld het oversluiten van een hypotheek)

Is een lease fiets voordeliger?

Dat rekensommetje is lastig te maken. Een elektrische fiets leasen is natuurlijk niet gratis en de leasemaatschappijen willen er natuurlijk ook wat aan verdienen.

Een leasecontract loopt voor minimaal 36 maanden. Reken met een maandbedrag van ongeveer 60 euro voor een standaard uitgevoerde elektrische fiets. Na de 3 jaar heeft de fiets incl. Onderhoud en eventueel een nieuwe accu dus 2.160 euro gekost. Deze fiets kost nieuw in de winkel tussen de 1.400 a 1.600 euro. Daar komt dan nog onderhoud en een fiets verzekering Bij.

Onderaan de streep is de gekochte fiets waarschijnlijk iets duurder dan een fiets leasen. Alleen daar komt de aap uit de mouw. Na 3 jaar leasen moet de fiets weer terug naar de leasemaatschappij en blijf je dus met lege handen over. Terwijl bij de gekochte fiets het stalen ros lekker in de schuur mag blijven staan.

Fiscale voordelen

In 2020 komen er waarschijnlijk nieuwe regels om je fiets als bedrijfsfiets te leasen.Vooral voor woon-werk verkeer is dit zeer interessant voor een bedrijf. In plaats van een lease auto krijg je dan een leasefiets. Momenteel is er aan deze regeling nog een groot nadeel gebonden en dat is de kilometerregistratie. Want stel dat je de leasefiets van de zaak ook privé gebruikt dan moet je bijtelling gaan betalen. Leuker kunnen ze het niet maken.

Vorige

Kinderzitjes voor de fiets

Corona en Fietsen, de regels

Volgende