Waar moet je op letten bij de aankoop van een elektrische damesfiets? Het aanbod aan elektrische fietsen voor dames is overweldigend daarom hebben we vanuit onze redactie een paar handige tips voor je opgeschreven die je zeker even moet lezen als je binnenkort een elektrische fiets gaat kopen.
1. Het damesframe
Het damesframe is bij de elektrische fietsen het meest verkochte frame type. Dat komt waarschijnlijk omdat de hoge bovenbuis bij deze fietsen ontbreekt. Dat maakt het op- en afstappen een heel stuk gemakkelijker.
Omdat deze bovenbuis bij een elektrische fiets dames ontbreekt is het ook een stuk makkelijker om met je voeten bij de grond te komen, Ideaal dus bij het verkeerslicht en geliefd onder fietsers die niet meer zo soepeltjes zijn. Is de instap bij een damesfiets nog steeds te hoog informeer dan naar een fiets met een lage instap. Daarbij is de onderste framebuis nog verder verlaagd.
2. Plaats van de motor
Gebruik je de elektrische damesfiets om de kinderen naar school te brengen? Let dan goed op waar de motor is geplaatst. Een voorwielmotor is dan namelijk onpraktisch omdat de balans weg is aan de voorkant van de fiets. Kies in dat geval voor een elektrische fiets met een middenmotor of een motor in het achterwiel.
3. De elektrische mamafiets
Deze haakt mooi in op punt drie, er zijn namelijk speciale mamafietsen of moederfietsen in de handel. Deze fietsen zijn extra robuust uitgevoerd maar toch gemaakt van lucht materialen zoals aluminum. Een moederfiets heeft bijvoorbeeld een breder stuur, ideaal dus om een kinderstoeltje te bevestigen. De Bagagedrager is vaak gemaakt van extra dik en stevig materiaal. Wederom om een kinderstoeltje goed te monteren.
De stabiliteit van een moeder fiets is ook een stuk hoger. Dat komt Door de extra stevige standaard welke vaak als dubbele standaard is uitgevoerd. Hierdoor staat je fiets eigenlijk altijd rechtop.
Laatste belangrijke punt van een mamafiets is de extra lage instap. Omdat je dan sneller je voeten aan de grond kunt zetten is dat een stuk veiliger. Helemaal als je moeder-fiets bepakt en bezakt is met twee kinderen en de dagelijkse boodschappen.
4. De accu
Een elektrische fiets heeft een accu nodig voor de aandrijving, deze wordt vaak geplaatst onder de bagagedrager. Dat is niet altijd de beste plek want niet alleen is de fiets daardoor zwaarder aan de achterkant. Bereikbaarheid van de stekkers om de accu op te laden is ook belangrijk. Deze zijn vaak lastig bereikbaar als je een kinderstoeltje monteert of een fietstas aan je fiets hangt. Dit hangt dus grotendeels van het gebruiksdoel van de fiets af.
5. Maak een proefrit
Voel je zeker niet bezwaard, een proefrit hoort er gewoon bij, Zo kun je goed ervaren hoe de de trapondersteuning van de elektrische fiets voor jou werkt. Bij de meeste fietsenwinkels is een proefrit geen enkel probleem. Er zijn zelfs experience centers waarbij je alle fietsen kunt uitproberen in diverse plaatsen in Nederland.
Er zijn ook diverse leveranciers waaronder Stella Fietsen welke gewoon met een een leuke collectie elektrische damesfietsen bij je langs komen. Je kunt dan gewoon thuis in je eigen omgeving de fiets goed testen. Deze proefritten aan huis zijn geheel vrijblijvend.
6. Vergeet de fietsverzekering niet.
Een elektrische damesfiets is erg geliefd bij het dievengilde. Zet je fiets dus altijd op slot (ook in je eigen tuin, oprit of schuur) en verzeker je fiets goed. Een verzekering hoeft niet duur te zijn en voorkomt veel leed en ongemak want je hebt redelijk snel een vervangende fiets.
Een elektrische fiets met een waarde van 1.600 euro kun je al verzekeren voor ongeveer 125 euro. Je krijgt dat gedurende drie jaar het volledige aankoop bedrag terug bij diefstal. Bewaar wel de aankoopbon en de reserve sleutels.
7. Een elektrische damesfiets leasen
De aanschaf van een elektrische damesfiets is natuurlijk eentje waar je goed over na moet denken, het is namelijk geen goedkope fiets. Steeds meer fietsleveranciers en fietsenmakers bieden daarom ook een leaseconstructie aan. Je smeert daarmee de aanschaf uit over een periode van 36 maanden. Meer over elektrische fiets leasen lees je op onze speciale pagina.